Primarul Pavel, principalul vinovat de degradarea casei părintești a lui Brâncuși
Primarul comunei Peștișani, Florin Pavel, este principalul responsabil de dezastrul casei părintești al lui Constantin Brâncuși, în care marele sculptor a văzut lumina zilei. Edilul șef nu a făcut absolut nimic pentru a proteja măcar, cât de cât, bârnele din lemn din care este construită casa, susținând mereu că locuința nu merită efortul de a fi restaurată, pentru că mai conține doar câteva elemente din casa originală. Casa, cu acoperișul demolat, a fost lăsată pradă intemperiilor și nu a fost protejată în niciun fel. Nici măcar o folie nu a fost pusă pentru a proteja lemnul de umiditate. Cu toate acestea, primarul Pavel s-a gudurat pe lângă ministrul Culturii, Mircea Diaconu, atunci când acesta a venit în Hobița și s-a oprit direct la locuința părintească, aflată la o distanță de 200 de metri, de casa memorială «Constantin Brâncuși», o copie a celei originale. Edilul șef nu a schițat niciun gest atunci când ministrul s-a arătat pur și simplu șocat de felul în care arată casa, care se află pe lista monumentelor istorice. Bârnele sunt putrezite din cauză că au fost lăsate sub cerut liber și, cu toată bunăvoința ministrului, sunt șanse mici să mai fie salvate. Locuința are mai mulți moștenitori, urmașii lui Brâncuși, și acesta a fost impedimentul cel mai mare pentru conducerea primăriei, care nu s-a deranjat nici măcar să-i întrebe dacă sunt de acord să renunțe și să doneze casa primăriei.
Casa a fost inclusă pe lista monumentelor istorice
Casa originală în care s-a născut marele sculptor a fost adusă la lumină, în anul 2001, de către Nicolae Diaconu și Iulian Cămui, doi oameni de cultură, care au activat în cadrul Direcției de Cultură Gorj. Aceștia au aflat toată povestea casei și au făcut demersurile necesare, în vederea clasării pe lista monumentelor istorice. Ulterior, sculptorul Florin Codre a dorit, în anul 2002, să o ia și să o restaureze la București. I-a dat lui Nicolae Gogoiu, strănepot de-al lui Brâncuși, cinci milioane de lei vechi și un cal. Sculptorul a venit cu o mașină, să ridice casa, dar autoritățile din Peștișani s-au opus, după ce fusese demolat acoperișul, pe motiv că nu există autorizație de desființare a construcției. De atunci și până acum, casa părintească a lui Brâncuși a rămas în același fel, chiar s-a degradat aproape în totalitate, pentru că nu a fost măcar protejată din cauza dezinteresului arătat de autorități.
Mircea Andrei
Recomandă acest articol:
15.05.2012. 08:16
Comentarii
sper sa continue cercetraile in acest caz.
Un papagal spagar care cand a venit la primarie nici bicicleta nu avea . Ii dadea tacsu bani de tigari . acum a uitat de unde a plecat iar lacomia ia luat mintile . Cele pe care le mai avea .
A trecut timpul lui Brancusi, noi ne inchinam astazi zeului PAVEL FLORIN si ne minunam de palatele acestuia, nu ne intereseaza ruinele din Hobita, ca n-avem noi infrastuctura sa ne viziteze turistii. Sa ne dati tricouri, plase si pixuri, ca asta-i nivelul nostru si sa ne carati cu masinile la vot ! Traiasca Florin Pavel !Stima noastra si mandria, Pavel si Primaria !
Singurul baiat destept din povestea asta este Florin Codre . El a intuit valoarea casei si daca a cumparat o este a lui . Parlitul asta de Pavel a furat grinzile din acoperis si a lasat restul casei in ploaie . Un partzogar analfabet cu facultatea de masini agricole . Un milog care nu stie decat sa fure tot ce i iese in cale .
Se poate si mai la obiect : un hot nenorocit .Inginerule , dar cand ti a inchiriat constructiile din colonia ACH cum era ? Sau atunci v ati inteles la spaga ?
un hot si un nenorocit
Ce daca se darama Casa lui Brancusi ? Bine ca infloresc cele ale Primarului .
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu