Profesorii Niţu şi Rovenţa cereau şpagă vodcă şi vin pentru nota 5
Şpaga face parte din viaţa şcolară a majorităţii liceelor şi universităţilor româneşti, de-a lungul timpului dezvoltându-se diverse metode de a stimula material profesorii pentru a obţine rezultatele dorite la examene sau pentru a scăpa de corijenţă. S-a ajuns până acolo încât e mai puţin important ce capacitate intelectuală au cursanţii atâta timp cât cumpără cărţile editate de profesorii, îi linguşesc cu cadouri sau cu bani, sau le satisfac micile plăceri bahice. Pentru că de obicei profesorii şpăgari ies liniştiţi la pensie fără să fi avut vreodată vreo problemă penală, şpaga în învăţământ ar putea fi declarată în curând sport naţional, atât de frecvent este întâlnită în sistemul de învăţământ. Pentru că practicile reprobabile se răspândesc repede ele au ajuns în vogă şi la Grupul Şcolar Industrial Rovinari, unde pentru bani, alcool, ţigări şi cartele telefonice, elevii scăpau de greaua sarcină a buchisitului la disciplinele tehnice sau matematică cotizând la profesori.
Note de trecere contra vodcă
Doi profesori de la Grupul Şcolar Industrial Rovinari şi-au suplinit veniturile timp de doi ani din banii elevilor slăbuţi la învăţătură dar dornici să termine măcar un liceu. Mircea Niţu, titular al catedrei de discipline tehnice şi Alin Rovenţa, titular al catedrei de matematică, sunt prieteni buni, primul dintre ei susţinând că amiciţia ce-i leagă are la bază faptul că a încercat să-i împărtăşească celui de-al doilea din experienţa sa, fiind mai vechi în învăţământ. Se pare însă că Niţu a fost nerăbdător să-i explice, în primul rând, mai tânărului său prieten, cum poţi câştiga din învăţământ mai mult decât un amărât de salariu. Având o anticameră în laboratorul tehnic, Niţu îşi petrecea, alături de Rovenţa, pauzele aici, fiind vizitaţi deseori de elevi cu probleme şcolare. Profesorul de discipline tehnice le pusese deja în vedere celor fără şansă să promoveze la materia pe care o preda că „veţi face autostradă până la etajul doi dacă vreţi să promovaţi”. Aceştia vizitau deseori anticamera pentru a lua lista de cumpărături întocmită tacticos de către Niţu, care din cauza unor problemele de sănătate avea grijă ce consumă, adică vin sec şi vodcă, nimic cu zahăr. Pe lângă licorile bahice, Niţu mai pretindea şi cartele telefonice, de 5 sau 10 euro, în funcţie de nevoie, şi ţigări. Imediat ce plasele cu cele cerute erau aşezate în dulapul indicat de profesor în anticameră, beleaua era ca şi rezolvată, nu mult după aceea elevii constantând că au scăpat de corijenţe.
Deşi pretenţiile nu erau foarte mari unii dintre tineri nu-şi permiteau să facă cheltuielile cerute de Niţu şi încercau să se târguiască ca la piaţă, însă profesorul rămânea mereu ferm pe poziţie, aşa că trebuia să-i aducă cele cerute.
Şpagă după posibilitaţi
Alin Rovenţa a fost un bun discipol şi a învăţat repede de la cel pe care-l numea „tata”, aşa că a început şi el să profite de pe urma elevilor care nu se împăcau bine cu matematica. Numai că, fiind mai tânăr, modul său de abordare era diferit faţă de cel al mentorului său, iar pretenţiile mai mari. Rovenţa nu se ferea să fumeze în pauze alături de viitoarele sale „victime” şi să facă schimb de numere de telefon, mărind astfel şasele să obţină ceea ce îşi dorea, adică foloase materiale din partea celor pe care-i aborda. În timp a devenit clar pentru toată lumea că profesorul trebuia stimulat pentru a obţine note de trecere la matematică. Ca şi amicul său, Rovenţa avea predilecţie la cartele telefonice, dar pretindea şi bani, iar sumele pretinse au crescut treptat. Cum cei care aveau nevoie de ajutor se aflau în an terminal, dascălul le-a promis şi că îi va ajuta la bacalaureat, susţinând că are amici în rândul profesorilor de la Craiova care formau comisia de examinare, iar prin intermediul acestora va face rost de subiecte.
Pentru a şti ce sume să ceară, Rovenţa se interesa despre locurile de muncă ale părinţilor elevilor şi, băiat gentil, stabilea cotizaţia în funcţie de puterea financiară a acestora.
Uneori le cerea celor pe care urma să-i ajute, pe lângă suma deja stabilită, diverse împrumuturi pentru rezolvarea unor probleme familiale, sau motorină, chipurile pentru a aduce comisia de bac de la Craiova. Demn de reţinut este faptul că Rovenţa are două autoturisme, o Dacia şi o Skoda Fabia şi, probabil, devenise mult mai comod să facă rost de combustibil de-a moca decât pe bani.
Mită cu dobândă
Pe primul semestru al anului şcolar 2007-2008 serviciile profesorului Alin Rovenţa nu solicitau foarte tare buzunarul elevilor, fiind suficieţi 20-30 de lei pentru a promova la matematică, însă în semestru al II-lea, dascălul a devenit mai avid. Doi dintre elevii clasei a XIII-E, aflaţi în situaţie de corigenţă la matematică au discutat cu el cât trebuie să cotizeze ca să scape de corijenţă. Profesorul a cerut două cartele de 5 euro, câte una de fiecare, dar elevi au încercat să-l determine să primească doar una pentru amândoi pentru că nu au bani, însă oferta lor a fost refuzată, aşa că tinerii s-au conformat. Deşi a primit cartelele, Rovenţa a promovat doar unul dintre elevi, pentru că deja pentru celălalt ridicase preţul, cerând încă 100 de lei. În aceeaşi situaţie se aflau şi alţi liceeni pe care Rovenţa îi convocase în curtea şcolii pentru a le transmite că vor rămâne corijenţi la matematică dacă nu îi dau suma pretinsă. Cum anul şcolar era pe sfârşite, fiind deja începutul lunii iunie, afacerea profesorului mergea strună în buzunarul său ajungând diverse sume de bani, deloc nesemnificative. Mita nu era primită direct de către Rovenţa, ci trecea prin mâinile mai multor elevi indicaţi de profesor, care se temea ca nu cumva cineva să-l denunţe la poliţie. Cum nimeni nu i-a tulburat afacerea, dascălul a început să se ocupe serios şi de colecta pentru examenul de bacalaureat, având grijă să le amintească mereu elevilor că va fi extrem de greu, dar el poate face rost de subiecte dacă primeşte bani în schimb. Într-una din zile, chiar la ora de matematică a stabilit şi condiţiile de plată: cei care aduceau banii până la ora 16.00 trebuia să plătească doar 200 de lei, după această oră suma crescând până la 1000 sau chiar 1200 de lei. Şi de data asta sumele au fost stabilite în funcţie de buzunarul fiecăruia.
Cercetaţi pentru luare de mită
Fiecare elev, după cum a primit indicaţii, sau după cum s-a încadrat în termenul stabilit de Alin Rovenţa, a dat o sumă de bani profesorului răsuflând după aceea uşurat că va reuşi să treacă cu bine şi peste bacalaureat. Când a venit momentul să primească subiectele, profesorul, care fusese omniprezent în viaţa lor în ultimele luni, căutându-i şi sunându-i atunci când nu-şi îndeplineau promisiunile financiare, nu a mai răspuns la telefon. De aici şi până la o plângere penală n-a mai fost decât un pas. 13 elevi ai clasei a XIII-a E a Grupului Şcolar Industrial Rovinari au spus organelor de cercetare despre preocupările profesorilor Alin Rovenţa şi Mircea Niţu. Cu toate că Niţu a avut cerinţe minore în comparaţie cu prietenul său, acordând note de trecere pentru o sticlă de votcă sau vin sec şi, uneori, spun elevii, pentru o ţuică bună de la ţară, va fi şi el cercetat, ca şi Rovenţa pentru luare de mită. Alin Rovenţa va da socoteală însă şi pentru trafic de infuenţă, deoarece a promis elevilor că va interveni pe lângă comisia de bacalaureat pentru a face rost de subiectele care se vor da în timpul examenelor.
Este greu de crezut, având în vedere că toată lumea era la curent cu practicile celor doi profesori, că directorul grupului şcolar, Nicolae Năgâra nu ştia şi el ceea ce se petrece în instituţia de învăţământ pe care o conduce. Cu siguranţă s-a ajuns în această situaţie şi pentru că directorul a tolerat atitudinea celor doi subordonaţi, aşa cum fac şi alte conduceri ale instituţiilor de învăţământ, acest lucru nefăcând altceva decât să încurajeze profesorii să primească diverse „atenţii” din partea elevilor din ce în ce mai sictiriţi de învăţat.
Neli Matei
neli.matei@scandaldegorj.ro
Recomandă acest articol:
12.01.2009. 22:40
Comentarii
maia maia, in ce limba vb tu acolo ca nu esti coerenta deloc. invata draga lb rom si apoi posteaza comentaii. RUSINE SA TI FIE ca nu sti sa te exprimi in limba natala!
La inchisoare cu Nitu si Roventa...m`au rupt de bani in 4 ani de liceu...ba` cartele telefonice...ba pachete de kent...ba sticle de alexandrion..asha le trebuie..sper sa stea mult si bine acolo..si cer comisilor din invatamant sa treaca mai des pe la liceul din rovinari..pt. k mai sunt si alti profesori..care primesc mita..si nu` numai...
au fakut cea mai mare gresala.roventa e cel mai bun profesor din cati am vazut
vedti ca incepe sesiunea de luni.sa vedeti ce o sa mai ceara profesorii de la UCB mita, ca nu le mai ajung salariile
hait! so lasam balta ! cine nu stie sa faca o ancheta e gata sa inghita tot. dar dl diriginte de la 13 e care a primit banii pt proiecte ? ha? acu e greu sa suporte ca astia i au facut o?
apoi ore de mate nu mai sunt si dl dir e si el pe acolo ... i trebuie, nu? ca altfel .... gata cu tot , ha?
cusutacu ata alba pe haina neagra . trageti intotdeauna in cine nu trebuie ca de fapt cauza e ignorata...
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu