Profesorii Niţu şi Rovenţa cereau şpagă vodcă şi vin pentru nota 5 - Ancheta - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Ancheta · Profesorii Niţu şi Rovenţa cereau şpagă vodcă şi vin pentru nota 5

Profesorii Niţu şi Rovenţa cereau şpagă vodcă şi vin pentru nota 5

03profesoriŞpaga face parte din viaţa şcolară a majorităţii liceelor şi universităţilor româneşti, de-a lungul timpului dezvoltându-se diverse metode de a stimula material profesorii pentru a obţine rezultatele dorite la examene sau pentru a scăpa de corijenţă. S-a ajuns până acolo încât e mai puţin important ce capacitate intelectuală au cursanţii atâta timp cât cumpără cărţile editate de profesorii, îi linguşesc cu cadouri sau cu bani, sau le satisfac micile plăceri bahice. Pentru că de obicei profesorii şpăgari ies liniştiţi la pensie fără să fi avut vreodată vreo problemă penală, şpaga în învăţământ ar putea fi declarată în curând sport naţional, atât de frecvent este întâlnită în sistemul de învăţământ. Pentru că practicile reprobabile se răspândesc repede ele au ajuns în vogă şi la Grupul Şcolar Industrial Rovinari, unde pentru bani, alcool, ţigări şi cartele telefonice, elevii scăpau de greaua sarcină a buchisitului la disciplinele tehnice sau matematică cotizând la profesori.

Note de trecere contra vodcă

Doi profesori de la Grupul Şcolar Industrial Rovinari şi-au suplinit veniturile timp de doi ani din banii elevilor slăbuţi la învăţătură dar dornici să termine măcar un liceu. Mircea Niţu, titular al catedrei de discipline tehnice şi Alin Rovenţa, titular al catedrei de matematică, sunt prieteni buni, primul dintre ei susţinând că amiciţia ce-i leagă are la bază faptul că a încercat să-i împărtăşească celui de-al doilea din experienţa sa, fiind mai vechi în învăţământ. Se pare însă că Niţu a fost nerăbdător să-i explice, în primul rând, mai tânărului său prieten, cum poţi câştiga din învăţământ mai mult decât un amărât de salariu. Având o anticameră în laboratorul tehnic, Niţu îşi petrecea, alături de Rovenţa, pauzele aici, fiind vizitaţi deseori de elevi cu probleme şcolare. Profesorul de discipline tehnice le pusese deja în vedere celor fără şansă să promoveze la materia pe care o preda că „veţi face autostradă până la etajul doi dacă vreţi să promovaţi”. Aceştia vizitau deseori anticamera pentru a lua lista de cumpărături întocmită tacticos de către Niţu, care din cauza unor problemele de sănătate avea grijă ce consumă, adică vin sec şi vodcă, nimic cu zahăr. Pe lângă licorile bahice, Niţu mai pretindea şi cartele telefonice, de 5 sau 10 euro, în funcţie de nevoie, şi ţigări. Imediat ce plasele cu cele cerute erau aşezate în dulapul indicat de profesor în anticameră, beleaua era ca şi rezolvată, nu mult după aceea elevii constantând că au scăpat de corijenţe.

Deşi pretenţiile nu erau foarte mari unii dintre tineri nu-şi permiteau să facă cheltuielile cerute de Niţu şi încercau să se târguiască ca la piaţă, însă profesorul rămânea mereu ferm pe poziţie, aşa că trebuia să-i aducă cele cerute.

Şpagă după posibilitaţi

2Alin Rovenţa a fost un bun discipol şi a învăţat repede de la cel pe care-l numea „tata”, aşa că a început şi el să profite de pe urma elevilor care nu se împăcau bine cu matematica. Numai că, fiind mai tânăr, modul său de abordare era diferit faţă de cel al mentorului său, iar pretenţiile mai mari. Rovenţa nu se ferea să fumeze în pauze alături de viitoarele sale „victime” şi să facă schimb de numere de telefon, mărind astfel şasele să obţină ceea ce îşi dorea, adică foloase materiale din partea celor pe care-i aborda. În timp a devenit clar pentru toată lumea că profesorul trebuia stimulat pentru a obţine note de trecere la matematică. Ca şi amicul său, Rovenţa avea predilecţie la cartele telefonice, dar pretindea şi bani, iar sumele pretinse au crescut treptat. Cum cei care aveau nevoie de ajutor se aflau în an terminal, dascălul le-a promis şi că îi va ajuta la bacalaureat, susţinând că are amici în rândul profesorilor de la Craiova care formau comisia de examinare, iar prin intermediul acestora va face rost de subiecte.

Pentru a şti ce sume să ceară, Rovenţa se interesa despre locurile de muncă ale părinţilor elevilor şi, băiat gentil, stabilea cotizaţia în funcţie de puterea financiară a acestora.

Uneori le cerea celor pe care urma să-i ajute, pe lângă suma deja stabilită, diverse împrumuturi pentru rezolvarea unor probleme familiale, sau motorină, chipurile pentru a aduce comisia de bac de la Craiova. Demn de reţinut este faptul că Rovenţa are două autoturisme, o Dacia şi o Skoda Fabia şi, probabil, devenise mult mai comod să facă rost de combustibil de-a moca decât pe bani.

Mită cu dobândă

Pe primul semestru al anului şcolar 2007-2008 serviciile profesorului Alin Rovenţa nu solicitau foarte tare buzunarul elevilor, fiind suficieţi 20-30 de lei pentru a promova la matematică, însă în semestru al II-lea, dascălul a devenit mai avid. Doi dintre elevii clasei a XIII-E, aflaţi în situaţie de corigenţă la matematică au discutat cu el cât trebuie să cotizeze ca să scape de corijenţă. Profesorul a cerut două cartele de 5 euro, câte una de fiecare, dar elevi au încercat să-l determine să primească doar una pentru amândoi pentru că nu au bani, însă oferta lor a fost refuzată, aşa că tinerii s-au conformat. Deşi a primit cartelele, Rovenţa a promovat doar unul dintre elevi, pentru că deja pentru celălalt ridicase preţul, cerând încă 100 de lei. În aceeaşi situaţie se aflau şi alţi liceeni pe care Rovenţa îi convocase în curtea şcolii pentru a le transmite că vor rămâne corijenţi la matematică dacă nu îi dau suma pretinsă. Cum anul şcolar era pe sfârşite, fiind deja începutul lunii iunie, afacerea profesorului mergea strună în buzunarul său ajungând diverse sume de bani, deloc nesemnificative. Mita nu era primită direct de către Rovenţa, ci trecea prin mâinile mai multor elevi indicaţi de profesor, care se temea ca nu cumva cineva să-l denunţe la poliţie. Cum nimeni nu i-a tulburat afacerea, dascălul a început să se ocupe serios şi de colecta pentru examenul de bacalaureat, având grijă să le amintească mereu elevilor că va fi extrem de greu, dar el poate face rost de subiecte dacă primeşte bani în schimb. Într-una din zile, chiar la ora de matematică a stabilit şi condiţiile de plată: cei care aduceau banii până la ora 16.00 trebuia să plătească doar 200 de lei, după această oră suma crescând până la 1000 sau chiar 1200 de lei. Şi de data asta sumele au fost stabilite în funcţie de buzunarul fiecăruia.

Cercetaţi pentru luare de mită

Fiecare elev, după cum a primit indicaţii, sau după cum s-a încadrat în termenul stabilit de Alin Rovenţa, a dat o sumă de bani profesorului răsuflând după aceea uşurat că va reuşi să treacă cu bine şi peste bacalaureat. Când a venit momentul să primească subiectele, profesorul, care fusese omniprezent în viaţa lor în ultimele luni, căutându-i şi sunându-i atunci când nu-şi îndeplineau promisiunile financiare, nu a mai răspuns la telefon. De aici şi până la o plângere penală n-a mai fost decât un pas. 13 elevi ai clasei a XIII-a E a Grupului Şcolar Industrial Rovinari au spus organelor de cercetare despre preocupările profesorilor Alin Rovenţa şi Mircea Niţu. Cu toate că Niţu a avut cerinţe minore în comparaţie cu prietenul său, acordând note de trecere pentru o sticlă de votcă sau vin sec şi, uneori, spun elevii, pentru o ţuică bună de la ţară, va fi şi el cercetat, ca şi Rovenţa pentru luare de mită. Alin Rovenţa va da socoteală însă şi pentru trafic de infuenţă, deoarece a promis elevilor că va interveni pe lângă comisia de bacalaureat pentru a face rost de subiectele care se vor da în timpul examenelor.

Este greu de crezut, având în vedere că toată lumea era la curent cu practicile celor doi profesori, că directorul grupului şcolar, Nicolae Năgâra nu ştia şi el ceea ce se petrece în instituţia de învăţământ pe care o conduce. Cu siguranţă s-a ajuns în această situaţie şi pentru că directorul a tolerat atitudinea celor doi subordonaţi, aşa cum fac şi alte conduceri ale instituţiilor de învăţământ, acest lucru nefăcând altceva decât să încurajeze profesorii să primească diverse „atenţii” din partea elevilor din ce în ce mai sictiriţi de învăţat.

Neli Matei
neli.matei@scandaldegorj.roRecomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  12.01.2009. 22:40

Comentarii

deea
21.08.2011. 10:33

maia maia, in ce limba vb tu acolo ca nu esti coerenta deloc. invata draga lb rom si apoi posteaza comentaii. RUSINE SA TI FIE ca nu sti sa te exprimi in limba natala!

Chivu Razvan
13.01.2010. 22:55

La inchisoare cu Nitu si Roventa...m`au rupt de bani in 4 ani de liceu...ba` cartele telefonice...ba pachete de kent...ba sticle de alexandrion..asha le trebuie..sper sa stea mult si bine acolo..si cer comisilor din invatamant sa treaca mai des pe la liceul din rovinari..pt. k mai sunt si alti profesori..care primesc mita..si nu` numai...

mircea
28.11.2009. 17:43

au fakut cea mai mare gresala.roventa e cel mai bun profesor din cati am vazut

gigel
15.01.2009. 13:28

vedti ca incepe sesiunea de luni.sa vedeti ce o sa mai ceara profesorii de la UCB mita, ca nu le mai ajung salariile

maia maia
13.01.2009. 10:57

hait! so lasam balta ! cine nu stie sa faca o ancheta e gata sa inghita tot. dar dl diriginte de la 13 e care a primit banii pt proiecte ? ha? acu e greu sa suporte ca astia i au facut o?
apoi ore de mate nu mai sunt si dl dir e si el pe acolo ... i trebuie, nu? ca altfel .... gata cu tot , ha?
cusutacu ata alba pe haina neagra . trageti intotdeauna in cine nu trebuie ca de fapt cauza e ignorata...

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: