Preşedinte de obşte, scăpat de puşcărie de poliţiştii şi procurorii de la Novaci
Cei care ar trebui să aplice legea se dovedesc extrem de permisivi cu unii care o încalcă, mai ales dacă aceştia dispun, prin natura funcţiei de bugete consistente şi ştiu unde şi cât să cotizeze, sau cu cine să se împrietenească.
Preşedintele Obştii Rădeiu, Gheorghe Fîrlan, a scăpat neatins din două dosare penale după ce un comisar de poliţie şi chiar fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci s-au dovedit mai mult decât toleranţi cu acesta deşi existau probe clare ale săvârşirii de infracţiuni.
Delapidare, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri şi uz de fals sunt specialitatea lui Fîrlan. Destul de straniu este faptul că magistraţii de la Novaci se feresc să judece procesele acestuia, un exemplu elocvent fiind un dosar în care, până la urmă un judecător a desfiinţat rezoluţia procurorilor şi a retrimis cauza la Parchet în vederea începerii urmăririi penale, însă cazul e clasat ulterior.
Specialist în fals material în înscrisuri şi uz de fals
Gheorghe Fîrlan este un personaj foarte capabil şi a fost ales preşedinte la două obşti din zona Novaci, Banca – Gilortul şi Rădeiu.
De-a lungul vremii Fîrlan a mai comis câte o infracţiune din postura de şef la acestor obşti, că doar numai cine nu munceşte nu greşeşte. Probabil aşa au gândit cei care au instrumentat dosarele care-l aveau ca principal suspect pe Fîrlan, că personajul e competent şi onest, lucrurile însă nu stau deloc aşa.
În aprilie 2012, cinci membri ai Obştii Rădeiu au sesizat organele de cercetare penală pentru a face verificări cu privire la unele fluctuaţii de drepturi. Mai exact, aceştia îl suspectau pe preşedintele Gheorghe Fîrlan de manevre în actele obştii referitor la unele deconturi privind reparaţiile la autoturismul aflat în dotarea acesteia şi utilizat exclusiv de către preşedinte, în legătură cu sume achitate necuvenit la o aducţiune de apă şi cu privire la drepturile unor membri.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci nu a luat în calcul documente care relevă că un autoturism, potrivit foilor de parcurs falsificate, are aproape două milioane de km parcurşi, sau că valoarea lucrărilor la o aducţiune de apă nepotabilă în satul Hirişeşti, localitate de baştină a preşedintelui Fîrlan, a crescut de la 100.000 de lei la 250.000 de lei, fără ca organismul de conducere al obştii, în speţă Consiliul de Administraţie să aprobe acest lucru. Acestea au fost chestiuni irelevante pentru procurori care i-au servit un NUP (neînceperea urmăririi penale) lui Fîrlan în legătură cu faptele de care fusese acuzat: abuz în serviciu, delapidare, fals material în înscrisuri şi uz de fals
Cine-i oferă imunitate lui Fîrlan
Nemulţumiţi de soluţia procurorilor adoptată în august, anul trecut cei cinci membri ai obştii au atacat-o în instanţă şi după ce un magistrat s-a abţinut de la judecata cauzei, în decembrie, Judecătoria Novaci a desfiinţat rezoluţia Parchetului şi a retrimis dosarul la procurori în vederea urmăririi penale. De aici lucrurile au fost simple şi au decurs în favoarea lui Fîrlan: cauza a fost trimisă de Parchet la Poliţia Novaci şi repartizată comisarului Alexandru Rădăcină care, în luna iunie a acestui an, a ajuns la concluzia că dosarul trebuie clasat. Propunerea poliţistului a fost confirmată de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci, Dumitru Dobre.
Pentru oamenii legii n-a contat activitatea infracţională a lui Fîrlan din trecutul nu prea îndepărtat.
Mai precis, în aprilie 201, fostul prim-procuror, Oprea Cantemir a fost şi el îngăduitor cu Fîrlan şi i-a aplicat doar o amendă administrativă de 1.000 de lei, pentru comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri şi uz de fals. Organele de cercetare au constatat că în perioada 2008-2009, preşedintele Obştii Rădeiu falsificase semnături pe mandatele de reprezentare ale mai multor membri cooperatori de la Consumcoop Novaci, însă au considerat că e suficientă o sancţiune administrativă fără să-l mai trimită în judecată. Deci, Fîrlan e specializat în falsuri, însă unele surse din zonă spun că are imunitatea asigurată de un alt comisar de poliţie care are soţia angajată în administraţia publică locală de la Novaci şi nu e străină de afacerea penală Obştea Banca Gilortul al cărei preşedinte este acelaşi Gheorghe Fîrlan.
Adrian Iovan
Recomandă acest articol:
02.09.2014. 05:32
Comentarii
Farlan Gheorghe,chiar este un om destept care a ajutat multi oameni si a facut lucruri bune pentru sat,nu a comis nici o infractiune,numai ca,la Novaci sunt foarte multi oameni rai,rai,rai.....
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu