Procurorii DNA l-au făcut scăpat pe învinuitul Surupăceanu. Parlamentarul rămâne doar cu dosarul de la Înalta Curte
După doi ani în care au investigat intens activitatea infracţională a lui Mugurel Surupăceanu şi a fostului director al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, procurorii anticorupţie au ajuns la o concluzie: neînceperea urmăririi penale. De la declanşarea anchetei, sfârşitul anului 2008, şi până în mai 2009, când dosarul în care erau cercetate achiziţiile directe de termopane şi mobilier făcute de CET de la firmele lui Surupăceanu, a fost disjuns dintr-un altul, aflat acum pe rolul ÎCCJ, acesta a ajuns deputat PSD. Ascensiunea politică a acestuia i-a determinat pe procurorii anticorupţie să rezolve cu „celeritate” cauza şi după 25 de luni, au stabilit că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii pentru care se începuse cercetarea penală.
De unde a plecat dosarul
În noiembrie 2008, procurorii Biroului Teritorial Tg. Jiu din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au declanşat cercetarea penală a directorului general al CE Turceni de la acea vreme, Dumitru Cristea, a încă doi directori din cadrul unităţii energetice şi a lui Mugurel Surupăceanu. Cristea a fost arestat timp de 17 zile, de pe 18 noiembrie, până pe 5 decembrie, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Acuzele la adresa sa constau în faptul că a făcut demersuri pentru achiziţionarea unui utilaj terasier multifuncţional defect de la firma lui Surupăceanu, pentru care CET a plătit 836.570 lei, achiziţia utilajului realizându-se cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către Cristea, directorul implicându-se în recepţionarea acestuia şi de asemenea a aprobat efectuarea plăţii contravalorii sale.
Mugurel Surupăceanu a fost şi el cercetat de procurori pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, în sensul că „Pe întreaga perioadă a derulării procedurii de achiziţie, realizării recepţiei şi efectuării plăţii, inculpatul Surupăceanu Mugurel a ţinut în permanenţă legătură cu inculpatul Cristea Dumitru, comunicându-i acestuia datele necesare, în vederea demarării procedurii de achiziţie (caracteristicile tehnice ale utilajului, denumirea societăţilor prin intermediul cărora poate furniza utilajul). Totodată, a coordonat acţiunile inculpatului Buşan Sorin, care a reprezentat Voron Trans S.R.L. în relaţia cu Complexul Energetic Turceni”.
Mai mult, după încasarea celor 836.570 de lei de către firma controlată de Surupăceanu, acesta a dispus transferarea a 586.570 de lei în contul societăţii Tutto Mobili S.R.L., controlată tot de el, prin intermediul unor interpuşi. “Pentru a se da aparenţă de legalitate transferului acestei sume din contul Voron Trans S.R.L., în contul Tutto Mobili S.R.L., s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare, prin care Voron Trans a cumpărat de la Tutto Mobili un circular pentru formatizat (utilaj folosit în prelucrarea lemnului), în valoare de 586.570 lei. În realitate, Voron Trans S.R.L. nu avea nevoie de un astfel de circular, motiv pentru care nici nu a fost folosit vreodată”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Mugurel Surupăceanu, Dumitru Cristea şi ceilalţi directori din cadrul CET au fost trimişi în judecată în mai 2009, dosarul aflându-se şi în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fiind aşteptată o primă sentinţă abia la jumătatea lunii octombrie, după 38 de termene de judecată.
...şi cum contrazic procurorii evidenţele
O dată cu întocmirea actului de inculpare şi trimiterea acestui dosar spre judecată, procurorii din cadrul Biroului Teritorial Tg. Jiu al DNA au disjuns un altul, în care s-au efectuat cercetări privind alte afaceri ale firmelor lui Surupăceanu derulate cu CET, în vremea „domniei” lui Dumitru Cristea.
Era vorba despre trei contracte, două dintre ele încheiate în aceeaşi zi, în valoare de 458.604 de lei, încheiate în perioada octombrie 2007 – mai 2008, între Tutto Mobili SRL şi CET, pentru furnizarea unor obiecte de mobilier, toate atribuite prin încredinţare directă.
Alte patru contracte încheiate de unitatea energetică şi Uniflex SRL, firmă controlată prin interpuşi de Surupăceanu, în perioada aprilie-noiembrie 2008, în valoare de 1.247.468, privind furnizarea unor lucrări de montaj geam termopan, au fost sub lupa procurorilor. Deşi era evidentă legătura dintre Dumitru Cristea şi Mugurel Surupăceanu, descrisă cu lux de amănunte chiar de procurori în dosarul trimis spre judecată ÎCCJ, iar unele dintre aceste afaceri s-au derulat exact în perioada cât se derula şi cea cu utilajul terasier şi imediat după acel „tun”, după doi ani de cercetări, dosarul a primit o soluţie de neîncepere a urmăririi penale. Procurorii au stabilit, la data de 24 iunie 2011, că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu în acest caz.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
18.09.2012. 05:02
Comentarii
Un alt exemplu de cum functioneaza justitia si care sunt cei care ne conduc,ne-au condus sau spera sa ne conduca!Deci nu trebuie sa ne mire unde am ajuns,unde suntetm dar sa ne pregatim de ceea ce-i mai rau pentru ce vom ajunge !Hotii cei mari scapa cei mici umplu puscaria!
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu