S-a implicat politic pentru socrul său!
Ofiţerul de poliţie Nicolae Popa va fi demis de la conducerea Poliţiei Turceni
Şeful Poliţiei oraşului Turceni, inspectorul principal Nicolae Silviu Popa a fost propus pentru a fi înlocuit din funcţie de către conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj. Asupra poliţistului s-a dispus deja cercetarea disciplinară ca efect al unor verificări efectuate de ofiţeri din IPJ dar şi de către lucrători ai Direcţiei Generale Anticorupţie.
Inspectorul principal a contestat deja în instanţă măsurile administrative dispuse împotriva sa considerând că este acuzat pe nedrept de către conducerea IPJ.
Zilele inspectorului principal Nicolae Popa la comanda Poliţiei Turceni sunt numărate după ce acesta a intrat în dizgraţia şefilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj. Poliţistul a primit deja un calificativ slab pentru activitatea desfăşurată anul trecut, o mustrare, iar relativ recent, s-a dispus, de către conducerea IPJ, cercetarea sa disciplinară.
Toatea astea par să aibă o strânsă legătură cu neimplicarea sa profesională în furturile masive de fier de la Complexul Energetic Turceni.
S-a implicat politic pentru socrul său
Consiliul de disciplină din cadrul IPJ, la finalizarea cercetărilor privind mai multe nereguli în activitatea ofiţerului de poliţie Nicolae Popa a propus demiterea acestuia de la conducerea Poliţiei Turceni. Măsura luată împotriva poliţistului pare să aibă legătură cu implicarea sa pentru susţinerea politică a socrului său Ilie Jianu, viceprimarul de la Aninoasa, de către consilierii locali ai comunei.
Jianu, ales local din partea PDL, a fost schimbat din funcţie, la jumătatea lunii martie, în urma protocolului USL, consilierii locali alegând în locul său un social democrat. Prefectura Gorj a revocat, la scurt timp, hotărârea Consiliului Local Aninoasa pentru că nu au fost respectate procedurile legate, iar Jianu a revenit pe funcţia de viceprimar.
Unele surse spun că înainte de şedinţa în care socrul său a fost înlocuit, inspectorul principal Popa i-ar fi abordat, atât telefonic, cât şi direct, pe unii dintre consilieri pentru a aranja votul în favoarea socrului său, conştient fiind că în acest fel încalcă prevederile din Statutul poliţistului cu privire la interdicţiile de face propagandă în favoarea unor partide politice, ori de a-şi exprima opinii sau preferinţe politice la locul de muncă sau în public.
De altfel, unul dintre aleşii locali a sesizat, ulterior, superiorii lui Popa, iar IPJ a declanşat cercetarea disciplinară asupra acestuia, hotărând, în acelaşi timp, suspendarea poliţistului din funcţie pe perioada verificărilor. Ofiţerul a făcut obiectul unor verificări şi din partea Biroului Judeţean Anticorupţie Gorj privind neimplicarea sa în furturile masive de fier de la CE Turceni.
Aceleaşi surse susţin că inspectorul principal nu ar fi la prima abatere de acest fel, el intervenind de nenumărate ori la aleşii locali pentru ca unele hotărâri ale consiliului să fie favorabile socrului sau soţiei sale, bibliotecară la Aninoasa. Pe parcursul cercetărilor mai mulţi consilieri locali, dar şi primarul de la Aninoasa au fost interogaţi cu privire la încercările de a fi influenţaţi de către ofiţerul de poliţie.
Ilie Pietroi, primarul comunei, nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect, arătându-se iritat de insistenţele jurnaliştilor de a afla amănunte în acest caz.
Ofiţerul Popa a declarat că nu este implicat în jocul politic care l-a avut ca protagonist pe socrul său, iar problemele de la serviciu nu au legătură cu aceste aspecte.
„Nu sunt implicat în aşa ceva. Sancţiunile primite din partea conducerii IPJ nu au legătură cu socrul meu. Locuim separat şi nu mă implic în activitatea lui”, a spus poliţistul.
Se judecă cu IPJ
Problemele inspectorului principal Nicolae Popa au început încă de la finele anului trecut, atunci când conducerea IPJ i-a evaluat activitatea şi conduita sa managerială, la cârma Poliţiei Turceni, acordându-i un calificativ slab.
Ofiţerul a contestat decizia IPJ, iar Tribunalul Gorj, i-a dat câştig de cauză, anulând, în februarie a.c., fişa de evaluare întocmită lui Popa pentru perioada decembrie 2009-noiembrie 2010 şi a obligat instituţia să-i plătească cheltuieli de judecată.
Ofiţerul spune că acel calificativ i-a fost acordat pe nedrept iar subunitatea de poliţie pe care o coordonează şi-a făcut datoria aşa cum trebuie. „Am considerat că acel calificativ a fost nedrept, de aceea am contestat în instanţă. Era vorba despre carierea mea. Poliţia Turceni are oameni foarte buni care, alături de mine, ne-am desfăşurat activitatea exemplar. Nu meritam acel calificativ”, a declarat Popa.
Pentru o „mustrare”, primită în luna aprilie, ofiţerul se judecă acum într-un alt proces cu IPJ. Sancţiunea i-a fost aplicată pentru că inspectorul principal nu a făcut unele cercetări într-un dosar. Despre acesta, ofiţerul afirmă că nu avea cum să-şi facă meseria atâta timp cât actele nu au ajuns la el. „M-au sancţionat pentru că nu am făcut cercetări într-un dosar care nu ajunsese la mine. Iniţial nu am vrut să o contest sperând că cei din conducere îşi vor repara greşeala, însă cum n-au făcut-o am atacat în instanţă cu două zile înainte de expirarea termenului legal”, spune poliţistul.
„Sunt acuzat pe nedrept, probabil, de către inspectorul şef Caragea”
Alt dosar intentat IPJ şi Inspectoratului General al Poliţiei Române, de către inspectorul principal Popa, care datează din 2 august a.c., se referă tocmai la măsura, dispusă de conducerea instituţiei, de înlocuire din funcţie a acestuia.
Ofiţerul a declarat că nu ştie motivele din care Consiliul de Disciplină a propus suspendarea sa din funcţie însă, cu siguranţă acuzele sunt nereale. Mai mult, ofiţerul spune că toate problemele i s-ar trage de la comisarul şef Viorel Caragea, comandantul poliţiei gorjene.
„Am fost atacat şi acuzat pe nedrept. Sunt nevinovat! Familia mea este afectată de ceea ce mi se întâmplă. Toatea astea vin, probabil, de la inspectorul şef Caragea care nu ştiu ce are cu mine”, a spus Popa.
Comisarul şef, Viorel Caragea, inspectorul şef al IPJ nu a dorit să comenteze afirmaţiile ofiţerului rezumându-se a spune doar că: „Nu discut, prin intermediul presei, activitatea profesională a colegilor mei poliţişti”.
Fost primar
Nicolae Silviu Popa a lucrat în cadrul Direcţiei de Finanţe Gorj până în 1996 când a câştigat fotoliul de primar în comuna Aninoasa, „independent, dar susţinut de PDSR”. În cei şapte ani cât timp a condus primăria asupra lui Popa au planat mai multe suspiciuni privind cheltuirea banului public pentru lucrări de mântuială. Sursele citate anterior spun că în acea perioadă, pentru pietruirea unui drum comunal şi dalarea unor şanţuri, Popa ar fi alocat de la buget 14 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care, la acea vreme, un kilometru de asfalt nu depăşea două miliarde de lei vechi. Lucrările, de proastă calitate, au fost executate de firma „regelui” drumurilor din acea perioadă, Relu Ştefănoiu, şi verificate de către organele de cercetare penală. Demisia lui Popa, în 2002, din funcţia de primar şi intrarea acestuia în poliţie au stopat însă demersul instituţiilor statului.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
05.09.2011. 07:59
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu