Cu ce parte a corpului raţionează alegătorii?
Claudiu Matei
claudiu.matei @ scandaldegorj.ro
Alegerile locale recent încheiate au oferit la nivelul judeţului Gorj câteva surprize care te fac să te întrebi care-i raţionamentul şi ce-i trece prin cap electorului, în momentul în care intră în cabina de vot? Care sunt criteriile după care se ghidează cetăţenii, atunci când îşi aleg favoritul? Principiul obişnuinţei, pe sistemul „lasă-l că-i al nostru, aşa cum o fi”, sau pur şi simplu toţi suferă o resetare şi uită toate neajunsurile în momentul în care sunt cadorisiţi cu plocoane electorale?
Câţiva primari celebri, nu pentru realizările pe care le au, ci pentru afacerile ilicite în care au fost implicaţi şi despre care a vuit mass-media, s-au pricopsit cu un nou mandat pentru încă patru ani.
La Primăria Peştişani, Florin Pavel, vedetă incontestabilă a ziarelor pe întreaga perioadă a campaniei electorale, şi-a lăsat în urmă contracandidaţii şi a ajuns primul la fololiu de primar, cu toate că nu mai departe de iarna trecută întreaga comunitate îl înjura de mama focului de sub nămeţii de zăpadă pe care primăria n-a catadicsit să-i cureţe până în momentul în care n-a intervenit prefectul.
La Turcineşti, oamenii care nu vor simţi prea repede gustul apei potabile după ce primarul Vasile Gogălniceanu şi-a bătut joc de reţeaua de alimentare cu apă, i-au mai acordat încă o dată încrederea şi implicit votul lor. Mă întreb ce i-a determinat să facă acest lucru - lipsa apei potabile, a fondurilor europene neaccesate niciodată de primar, dosarul penal al lui Gogălniceanu, sau faptul că în ultimii opt ani n-au mai făcut niciun pas spre civilizaţie?
La Turceni, Ion Iordache a decis că e timpul să treacă pe linie moartă. S-o fi săturat să tot apară în presă, aşa că l-a băgat la înaintare pe Dumitru Gâlceavă, fost viceprimar, devenit de două zile primar. Astfel, Iordache nu va mai fi în bătaia „puştii”, iar firma sa, abonata şi până acum la fonduri publice, va avea robinet deschis permanet la bugetul Primăriei Turceni. Doar numele actualului primar,Gâlceavă, e predestinat parcă să nu aducă nimic bun pentru cei care i-au acordat votul.
O situaţie paradoxală se întâlneşte şi la Leleşti, comuna de care familia primarului este atât de ataşată încât au migrat cu toţii spre locuri unde se pot bucura de facilităţile civilizaţiei, Rotaru fiind obligat totuşi să rămână, măcar scriptic, pentru a respecta prevederile electorale. Cu toate astea nimic nu i-a oprit pe cetăţeni să şi-l mai dorească încă o dată primar pe cel care se află deja la al treilea mandat.
Comuna Baia de Fier a renunţat însă la Constantin Mihuţescu pe care nu l-a salvat nici măcar efortul lui Victor Ponta de a vota aici, el care n-a mai vizitat zona din momentul în care gorjenii l-au trimis în Parlament. În comparaţie cu ceilalţi primari enumeraţi până acum Mihuţescu era singurul care mai merita încă un mandat, nu pentru că ar fi fost vreun sfânt pentru că nu este, dacă luăm în calcul condamnarea sa penală, ci pentru că a făcut destule lucruri pentru comuna pe care a condus-o timp îndelungat. Cu ajutor divin sau doar din partea oamenilor a câştigat un preot ce a preferat să păstorească fondurile publice decât să-şi mai bată capul cu enoriaşii.
Cele mai răsunătoare scoruri sunt, de departe cele ale candidaţilor PPDD pentru Primăria Tg-Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj. Avocatul Pecingină, respectiv Mihai prunariu au depăşit media partidului, iar procentele lor pot fi considerate ca şi succese personale. Cât despre PDL, nu pot să spun decât că dezastrul e un pic mai mic decât cel aşteptat.
Recomandă acest articol:
12.06.2012. 08:15
Comentarii
MAre ji....e de om esti bai matei. Nu ai caracter.esi mai p...t ca puiu de mgar.astia pe care ii pomenesti mal sus nu au vrut sa cotizeze.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu