Cel mai răsunător jaf care s-a petrecut vreodată în Gorj, cel al dispariţiei celor 2,5 milioane de tone de cărbune de la EMC Motru, pare să devină cel mai mare fâs. Expertiza solicitată de către procurorii DNA în acest caz, nu a confirmat constatările poliţiştilor şi comisarilor Gărzii Financiare.
Expertiza dispusă de DNA infirmă dispariţia cărbunelui
Scandalul declanşat în luna iulie a anului trecut, când un control al poliţiştilor de la Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IJP Gorj şi comisari ai Gărzii Financiare a descoperit că din exploatările miniere de la Motru, aflate în subordinea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia au dispărut 2,5 milioane de tone de cărbune, părea că a fost tras pe linie moartă după ce dosarul penal întocmit în această cauză a ajuns la DNA. Conform unor surse, rezultatul expertizei dispuse de procurorii anticorupţie în acest caz, infirmă rezultatul verificărilor iniţiale ale poliţiştilor şi comisarilor Gărzii Financiare, dar şi cel al expertizei financiar contabile efectuată pe când dosarul se afla la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, cea care a astabilit valoare prejudiciului la 35 de milioane de euro, adică 1400 de miliarde de lei vechi, determinând practic declinarea competenţei în favoarea DNA.
Aşadar cea mai mare fraudă înregistrată vreodată în românia, aşa cum era prezentată de către presă dispariţia celor 2,5 milioane de tone de cărbune de la carierele morene, este un imens eşec, cel puţin deocamdată, dacă procurorii DNA nu vor dispune o contraexpertiză în acest caz.
În luna iulie a anului trecut...,
... imediat după întoarcerea din şomaj tehnic a minerilor de la Lupoaia şi Roşiuţa, poliţiştii veniţi în zonă să ancheteze un furt de explozibil au descoperit ca din depozite lipseau aproximativ 150 de mii de tone de cărbune. A fost demarată o anchetă în urma căreia s-a concluzionat că, în realitate prejudiciul produs SNLO este cu mult mai mare, adică 2,5 milioane de tone de cărbune. După finalizarea anchei de către IJP şi Garda Financiară cazul a intrat în atenţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, fiind anchetate mai multe persoane, printre care Vasile Creţan, fost director la EMC Motru, Ion Dobriţoiu, director adjunct, Ion Ghica, fost director, Constantin Avram, şef carieră Lupoaia, şi alţi şase ingineri topografi.
Daniel Burlan, directorul general al SNLO, declara la vremea respectivă că este absurd să se constate o dispariţie de 2,5 milioane de tone de cărbune, fiind mai degrabă vorba doar de o eroare contabila, lucru care pare a se confirma pentru moment. Deocamdată nimeni nu a confirmat oficial rezultatul expertizei dispuse de către procurorii DNA.
Daniel Dumitriu
daniel.dumitriu@scandaldegorj.ro
Recomandă acest articol:
12.04.2010. 09:40
Comentarii
nene chiar s-a furat ,astia acopera frauda cum acopera mita stii tu ce! in minerit si energie e furaciune mare ,pentru partide mai baieti,dar si gura unora mai ciupe ceva....citeva miliarde acolo ,ca nu se cunoaste
ia expertiza si apoi sa vorbesti. sursele tale sunt proaste.
hihihihi!
hahaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu